top of page
Aile ve Çift Terapisi

Aile ve çift terapileri kişilerin gerek çift olarak gerekse bireysel olarak başvurabildikleri işlevsel bir terapi yöntemidir. 

Çocuk ve Ergen Terapisi

Çocuklar ve ergenler için özel terapi yöntemleri ile çalışılan,

oldukça hassas ve çözüm odaklı bir terapi yöntemidir.

Bireysel Terapiler

Kişiye özel, birebir seanslardan oluşmaktadır.

Seanslar terapist ve danışanın yüz yüze katılımı ile gerçekleşmektedir.

Online Terapi

Özellikle Pandemi döneminde en çok tercih edilen terapi yöntemidir.

Yurt dışı - şehir dışı görüşmeler için de sıklıkla tercih edilmektedir.

Bilişsel (Kognitif) Davranışçı Terapi

Psikolojide her konuya değişik bir açıdan yaklaşılabilir.

Aslında bu, kişinin her eylemi için geçerlidir. 

Bilişsel terapi, insanın doğasına bakarken iç süreçlere öncelik verir. Ancak nasıl ki davranışçılık insan davranışlarının bilimsel yöntemlerle araştırılmasına dayalı ise, bilişsel terapi de insanın zihinsel süreçlerinin bilimsel yöntemlerle araştırılmasına dayalıdır. Bu iç süreçlerin sadece dürtü ve isteklerden ibaret olmadığını, aynı zamanda bilinçli düşünme süreçlerinin de duygu ve davranış üzerinde etkili olduğunu ve bu süreçlerin içeriğine bilinçli çabayla ulaşılabileceğini savunur.

Klinik bilişsel kurama göre kişi yaşadığı iç ve dış olayları bilgi işleme sistemi aracılığıyla değerlendirir, birtakım varsayımlar kurar ya da sonuçlar çıkarır. Kişi, çevreden kendisiyle ilgili verileri sürekli toplar, bunları kendisi, diğer insanlar ve dünyayla ilgili kuramlar-varsayımlar geliştirmek için kullanır, bu inançlara uygun olarak davranır ve hisseder. Bilişsel terapistlere göre kişinin temel gereksinimi mantıksal düzenliliktir. Kişi bu süreçlerin kiminin farkında olmayabilir ama farkında olmadığı şeylere bilinçli çabayla ulaşabilir, farkına varabilir. 

Bilişsel terapiye göre değişimin sağlanabilmesi bilişlerin değişmesiyle mümkündür; bu nedenle terapide bunu sağlayacak birçok teknik kullanılır. Bilişsel terapi seans esnasında ortaya çıkan duygusal uyarılmalara önem verir çünkü bunlar otomatik düşüncelere o anda ulaşmayı sağlar ve kişinin seans içinde ortaya çıkan bu tür bilişlerinin ele alınması ve dönüştürülmesi daha etkili sonuçlar doğurur. Duygusal uyarılma rahatsızlığına yol açan bilişleri yakalamayı dolayısıyla da onları sınamayı kolaylaştırarak daha kalıcı değişikliğe zemin oluşturur.

Bilişsel terapi kişinin düşünsel süreçlerinin soruna zemin hazırladığını söyler ve her bireyin gerekli çabayı gösterdiğinde patolojisini anlama ve çözme gücünü elinde bulundurduğunu savunmasıyla diğerlerinden ayrılır. Başka deyişle kişinin ruhsal sıkıntılarını anlaması ve çözümlemesine yarayacak anahtar onun farkındalık alanı içindedir. 
 

Yaklaşım

Elif Suyabakan © 2024  Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page